XBMC ja (hetken) rauha

Olipa kerran tv ja piirretyt kerran viikossa ohjelmasarjassa ’pätkikset’. Sitten tuli VHS, sitten DVD, sitten BR ja nyt päivän kirjainyhdistelmä on XBMC. Kyllä.

Taannoin vierailin erään Max-nimisen ystäväni asunnolla. Tämä sukulaissielu oli tehnyt sen mistä olin haaveillut (ja moni muukin) kauan. Virittänyt pienen PC:n mediacentteriksi siten, että media totteli käyttäjäänsä eikä toisinpäin. Maxin kodin sydän oli Zotacin barebone pc ja sen aivot NAS (Network Attached Storage). Tai toisinpäin – herra kommentoikoon itse. Jokatapauksessa tuolle pikkumedia-pc:llä pyörii XBMC-niminen ilmainen open source härpäke joka tekee kaikki mitä kunnollinen sohvan kuluttaja vaatii. Ennen luulin PS3:n olevan ihmeellinen juttu joka pystyy mediaserverin kautta hakemaan mediat NAS-asemalta, mutta sitten tajunnanvirta löysi XBMC:n.

Kuva
Kaikessa yksinkertaisuudessaan XBMC on mediacenter-softa, jonka kasvuhistoria alkoi kun joku keksi rakentaa/valjastaa häkätty Xbox mediacentteriksi. Aikojen kuluessa kehitys siirtyi muille alustoille ja siirryttäessä versioon 12, löytyy sovellusversio alustoille PC, OSX, Linux, Android, iOS, XMBCbuntu, ATV. Vau. Joku jaksaa ja minä kiitän.
Ja mitenkä tämä toimii. Noh siten, että softa hakee NAS-asemalta (tai tietokoneelta) kaiken määritellyn median; musiikit, videot ja valokuvat ja siitä kaikki siirtyvät TV:n ruudulle. Se osaa monet formaatit, tekstitykset, hakee nettiradiot, levynkannet, elokuva-arvostelut ja muun tarvittavan diibadaabanippelitiedon IMDB:stä ja muualta määritellyistä osoitteista. Ja kaikki ilman päänvaivaa ja -särkyä. Noh, pitää vähän olla nörtin vikaa alussa kun tuota virittelee, mutta muuten homma toimii kuten pitäisikin eli niinkuin se kuuluisa junan vessa.

 

Jokaiselle löytyy oman näköisensä ulkoasu jopa fanipojille AppleTV skinillä 😛 ja uusimmassa versiossa centteriin voidaan liittää vaikkapa kodin digiboxi ja ohjelmoida tallennukset vaikka tätä kautta eli TV:nkin katselu onnistuu!! Säätiedot tulee pääruudulle aina ja Hesarin RSS-haku pitää huolen siitä, että väliajoin pysyn uutisotsikoissa ajantasalla.

 

Oman mediacentterini hankin keväällä 2012. Se koostuu Zotacin ZBox Nanosta ja NASsina toimii vanha 1 teran Iomegan verkkolevyasema. Nanossa on asennettuna Windows 7 ja XBMC. Mitään muuta ei tarvita ja levytilaakin vain 60GB koska kaikki tarvitta on levyllä muualla. Seuraavaksi pitää päivittää levypuoli siihen kuntoon, että tallennustilaa on.Kuva

Jos XBMC:tä ei olisi niin minäkin tällä hetkellä olisin kotiteatterihuoneessa VJ:nä pyörittämässä Tom & Jerry piirrettyjä 6-vuotiaalle. Noh, ei jätetä lasta heitteille, tulin vain raapustamaan tämän sillävälin kun hän toimii itse videoidensa valitsijana käyttäen vaikkapa iOS-laitetta (iPad/iPhone) kaukosäätimenä langattoman verkon kautta. 😉

Ottakaa opiksenne – tsekatkaa XBMC!! 

2 kommenttia artikkeliin ”XBMC ja (hetken) rauha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s